Спектр элементарных возбуждений бозе-системы при учете парных корреляций

Автор(и)

  • Ю.М. Полуэктов Национальный научный центр «Харьковский физико-технический институт» ул. Академическая, 1, г. Харьков, 61108, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5055845

Ключові слова:

бозе-ейнштейнівської конденсат, аномальні та нормальні середні, парні кореляції, звукова гілка елементарних збуджень, елементарні збудження з енергетичною щілиною.

Анотація

Показано, що для квазісередніх від добутків польових операторів в системі бозе-частинок може бути отримано ланцюжок рівнянь, аналогічний ланцюжку Боголюбова в теорії класичних газів. У разі, коли досить обмежитися урахуванням тільки квазісередніх від одного польового оператора і добутків двох операторів, отримано замкнуту систему динамічних рівнянь при нульовій температурі, що враховує як одночастинковий конденсат, так і парні кореляції. Досліджено спектр збуджень в просторово однорідному стані та показано, що він має дві гілки: акустичну і гілку з енергетичною щілиною при нульовому імпульсі. Обговорюється можливість існування квазічастинкових збуджень з енергетичною щілиною в надплинному гелії в зв'язку з експериментами з поглинання НВЧ випромінювання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2018-08-21

Як цитувати

(1)
Полуэктов, Ю. Спектр элементарных возбуждений бозе-системы при учете парных корреляций. Fiz. Nizk. Temp. 2018, 44, 1326-1235.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>