Торсионные исследования релаксационных магнитных эффектов в фуллерите С60 в магнитном поле

Автор(и)

  • Дж.Г. Чигвинадзе Институт физики им. Е. Андроникашвили, ул. Тамарашвили, 6, г. Тбилиси, 0177, Грузия
  • С.М. Ашимов Институт физики им. Е. Андроникашвили, ул. Тамарашвили, 6, г. Тбилиси, 0177, Грузия
  • А.В. Долбин Физико-технический институт низких температур им. Б.И. Веркина НАН Украины пр. Науки 47, г. Харьков, 61103, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5097363

Ключові слова:

фуллерит С60, магнітна фаза, методика торсіонних коливань, динамічні і статичні торсіонні вимірювання.

Анотація

У динамічних низькочастотних (0,1–1) Гц коливальних та статичних (без коливань) експериментах з використанням високочутливої торсіонної техніки досліджено температурні залежності магнітних властивостей фулериту С60 в поперечних і поздовжніх відносно до осі коливань магнітних полях. Температурне положення спостережених піків загасання осциляції, які пов’язані з фазовими переходами, залежало від напрямку зміни температури (охолодження або нагрів). Найбільш чіткі переходи, які супроводжувалися реоріентаційними процесами магнітних моментів диполів, зафіксовані в області структурного (Fm3m–Pa3) переходу при Т ≈ 260 К, а також при температурах Т ≈ 180–200 К. Виявлена область «Хаосу» — стрибкоподібних змін магнітних властивостей, а також напрямку «спонтанного» повороту зразка фулерита відносно магнітного поля. Показано, що в певних умовах час релаксації магнітних моментів молекулярних ротаторів, після якого зразок фуллерита неодноразово змінює напрямок свого обертального руху, зі збільшенням температури від 77 К до 280 К, збігається з «магічним» часом, який спостерігали в статичних експериментах при кімнатних температурах Т = 295 К. Зроблено припущення про звэязок спостережених явищ з релаксаційними процесами в обертальній підсистемі молекулярних ротаторів С60, а також із захопленим фулеритом магнітним потоком.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2019-03-19

Як цитувати

(1)
Чигвинадзе, Д.; Ашимов, С.; Долбин, А. Торсионные исследования релаксационных магнитных эффектов в фуллерите С60 в магнитном поле. Fiz. Nizk. Temp. 2019, 45, 620-627.

Номер

Розділ

Наноструктури при низьких температурах

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>