Аналитический вывод выражений для удельной теплоемкости сверхтекучих ферми-жидкостей со спин-триплетным анизотропным p-спариванием при конечных температурах

Автор(и)

  • А.Н. Тарасов Институт теоретической физики им. А.И. Ахиезера Национальный научный центр «Харьковский физико-технический институт» ул. Академическая, 1, г. Харьков, 61108, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5093514

Ключові слова:

надплинна фермі-рідина, спін-триплетне спарювання, 3He-A, густа нейтронна матерія, узагальнені сили Скірма, питома теплоємність.

Анотація

Аналітичні вирази для питомої теплоємності надплинних фермі-рідин (НФР) зі спін-триплетним анізотропним p-спарюванням типу 3He-A отримано на основі узагальненого фермі-рідинного підходу як при низьких температурах 0 < T << Tc0(n), так і поблизу температури фазового переходу Tc0(n) з нормальної у надплинну фазу без урахування магнітного поля. В якості НФР окрім рідкого 3He-A вивчається також густа надплинна нейтронна матерія (ННМ) з триплетним анізотропним p-спарюванням (подібним до 3He-A) при суб’ядерних (n < n0, де n0 = 0,17 фм–3 — ядерна густина) і над’ядерних густинах (n > n0) з урахуванням узагальнених сил Скірма (з додатковими доданками, що залежать від густини n). При 0 < T << Tc0(n) отримано асимптотичне розкладення для питомої теплоємності CSNM(SFL)(T,n) в якому окрім головного доданку ~ T 3 (відомого для 3He-A при T → 0) є додаткова поправка ~ T 5, яка може сягати декількох процентів від внеску головного члена в розкладенні теплоємності ННМ (або НФР). Виведено також аналітичну формулу для питомої теплоємності CSNM(SFL)(T,n) при температурах поблизу Tc0(n). Далі отримані вирази для функцій CSNM(T,n) (що справедливі для довільної параметризації ефективної взаємодії Скірма у нейтронній матерії) конкретизировано для ННМ з узагальненою BSk21 параметризацією сил Скірма та побудовано графіки залежності питомої теплоємності CBSk21(t, y) на інтервалі змінення приведеної температури 0 < tT/Tc0(n) << 1 і при t ≲ 1 для густої ННМ (при 0,1 ≤ yn/n0 ≤ 1,7). Ці результати можуть становити інтерес для фізики нейтронних зірок у зв’язку з проблемою їх остигання (при наявності надплинності нейтронів з триплетним анізотропним куперівським p-спарюванням у зовнішній частині густих рідких ядер всередині нейтронних зірок).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2019-02-19

Як цитувати

(1)
Тарасов, А. Аналитический вывод выражений для удельной теплоемкости сверхтекучих ферми-жидкостей со спин-триплетным анизотропным p-спариванием при конечных температурах. Fiz. Nizk. Temp. 2019, 45, 423-433.

Номер

Розділ

Квантові рідини та квантові кристали