Impact of curvature-induced Dzyaloshinskii–Moriya interaction on magnetic vortex texture in spherical caps

Автор(и)

  • Mykola I. Sloika Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv 01601, Ukraine
  • Yuri Gaididei Bogolyubov Institute for Theoretical Physics of the National Academy of Sciences of Ukraine
  • Volodymyr P. Kravchuk Institut für Theoretische Festkörperphysik
  • Oleksandr V. Pylypovskyi Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V., Institute of Ion Beam Physics and Materials Research, Dresden 01328, Germany
  • Denys Makarov Kyiv Academic University
  • Denis D. Sheka Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv 01601, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0014596

Ключові слова:

Dzyaloshinskii–Moriya interaction, interaction, spherical cap, magnetic vortex state

Анотація

Геометрична кривина нанорозмірних магнітних оболонок спричиняє анізотропію та взаємодію Дзялошинського–Морія (ВДМ). Представлено рівняння для опису профілю стану магнітного вихору у сферичній шапці. Продемонстровано, що азимутальна складова намагніченості набуває кінцевого нахилу на краю шапки, що призводить до збільшення магнітної поверхневої енергії, на відміну від випадку замкненої сферичної оболонки, де симетрія текстури не уможливлює будьякого нахилу намагніченості на екваторі сфери. Проаналізовано розмір ядра вихору у сферичній шапці та показано, що наявність ВДМ, яка індукована кривиною, призводить до збільшення розміру ядра незалежно від добутку циркуляції та полярності вихору. Це відрізняється від випадку плоских дисків із власною ВДМ, де переважний напрямок циркуляції, а також зменшення або збільшення розміру вихрового ядра визначається знаком добутку циркуляції та полярністю по відношенню до знаку константи власної ВДМ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2022-09-24

Як цитувати

(1)
Sloika, M. I. .; Gaididei, Y. .; Kravchuk, V. P. .; Pylypovskyi, O. V. .; Makarov, D. .; Sheka, D. D. Impact of Curvature-Induced Dzyaloshinskii–Moriya Interaction on Magnetic Vortex Texture in Spherical Caps. Fiz. Nizk. Temp. 2022, 48, 1083–1089.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають