Transport spectroscopy in degenerate quantum dot

Автор(и)

  • E. A. Ponezha Bogolyubov Institute for Theoretical Physics, National Academy for Sciences of Ukraine Kyiv 03143, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0008966

Ключові слова:

resonant tunneling, quantum dot, degenerate levels, electron-electron interaction, stability diagrams, transport spectroscopy.

Анотація

З використанням мікроскопічної моделі, запропонованої нами раніше, розраховано тунельний струм та диференціальну провідність через квантову точку з виродженими рівнями, слабо пов’язану з зовнішніми електродами в залежності від напруги на електродах і затворі. Проаналізовано поведінку цієї системи при двох типах міжелектронної взаємодії у квантовій точці: відштовхувальної та притягальної. Показано, що у випадку притягальної взаємодії залежність заповнення рівнів від напруги стає нелінійною, і транспортні властивості системи суттєво змінюються. Метод транспортної спектроскопії уможливив визначити, через які рівні (як основні, так і збуджені) йде тунелювання у цьому випадку, та оцінити струм крізь ці рівні, а також орієнтацію спінів електронів на цих рівнях. Результати можуть бути використані для розуміння та прогнозування властивостей квантової точки як потенційного елемента для нових поколінь нанопристроїв та квантових комп’ютерів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2021-11-18

Як цитувати

(1)
Ponezha, E. A. Transport Spectroscopy in Degenerate Quantum Dot. Fiz. Nizk. Temp. 2021, 48, 70-78.

Номер

Розділ

Квантові рідини та квантові кристали