Рамановское рассеяние света при магнитном фазовом переходе в монокристалле LiNiPO4

Автор(и)

  • А.В. Песчанский Физико-технический институт низких температур им. Б.И. Веркина Национальной академии наук Украины пр. Науки, 47, г. Харьков, 61103, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0001246

Ключові слова:

раманівська спектроскопія, магнітний фазовий перехід, одномагнонне розсіювання, двомагнонне розсіювання, LiNiPO4.

Анотація

Досліджено температурну еволюцію спектрів раманівського розсіювання світла в монокристалі LiNiPO4 в області 2–25 К, яка включає фазовий перехід в магнітовпорядкований стан. Вперше в раманівських спектрах зроблено поділ магнітного внеску на одномагнонні та двомагнонні збудження при 2 К. Значення енергій виявлених одномагнонних збуджень добре узгоджується з даними, раніше отриманими зі спектрів пропускання в близькій ІЧ області. Форма смуги двомагнонного розсіювання добре узгоджується з літературними розрахунковими даними для щільності двомагнонних станів. Виявлено зміщення деяких фононних ліній при переході в магнітовпорядкований стан, що вказує на значну магнон-фононну взаємодію. Виявлено зміну інтенсивностей спектрів розсіювання нижче TN в залежності від поляризації світла, що падає. Вважається, що даний ефект пов’язано зі зміщенням смуг поглинання іона Ni2+ при магнітному впорядкуванні в області лінії збудження 532 нм. Це вказує на істотну взаємодію електронної та магнітної підсистем в кристалі, що вивчається.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2020-05-06

Як цитувати

(1)
Песчанский, А. Рамановское рассеяние света при магнитном фазовом переходе в монокристалле LiNiPO4. Fiz. Nizk. Temp. 2020, 46, 742-750.

Номер

Розділ

Низькотемпературний магнетизм

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають