Компьютерное моделирование критического поведения сильно разбавленных низкоразмерных антиферромагнитных систем на треугольной решетке

Автор(и)

  • А.Б. Бабаев Институт физики им. Х.И. Амирханова Дагестанского научного центра РАН, Махачкала, Россия
  • А.К. Муртазаев Институт физики им. Х.И. Амирханова Дагестанского научного центра РАН, Махачкала, Россия

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5078632

Ключові слова:

низкоразмерные антиферромагнитные системы, модель Поттса, скейлинг.

Анотація

Проведено комп’ютерне моделювання критичної пове-дінки двовимірної сильно розбавленої антиферомагнітної моделі Поттса з числом станів спіна q = 3 на трикутній гратці. Розрахунки проводилися для систем з періодичними граничними умовами при концентрації спінів p, яка дорівнює 0,70 та 0,65. Розглядалися системи з лінійними розмірами L×L = N, L = 20–144. На основі теорії кінцево-вимірного скейлингу, розраховано статичні критичні індекси теплоємності α, сприйнятливості γ, параметра порядку β та критичний індекс ν для радіусу кореляції. Чисельно показано, що розраховані критичні індекси варіюються зі зміною концентрації спінів p, тоді як відношення β/ν та γ/ν в межах статистичних помилок залишаються незмінними, проявляючи слабку універсальність критичної поведінки сильно неврегульованих систем.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2018-10-18

Як цитувати

(1)
Бабаев, А.; Муртазаев, А. Компьютерное моделирование критического поведения сильно разбавленных низкоразмерных антиферромагнитных систем на треугольной решетке. Fiz. Nizk. Temp. 2018, 44, 1721-1724.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>