Влияние поверхностного и поляризационного эффектов на перенос энергии электронного возбуждения в коллоидных растворах и пленках квантовых точек ZnSe

Автор(и)

  • Н.В. Бондарь Институт физики НАН Украины, г. Киев, 03028, пр. Науки, 46, Украина
  • М.С. Бродин Институт физики НАН Украины, г. Киев, 03028, пр. Науки, 46, Украина
  • Н.А. Матвеевская Институт монокристаллов НАН Украины, г. Харьков, 61001, пр. Науки, 60, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5062158

Ключові слова:

квантовая точка, ZnSe, экситон, лиганд, перенос энергии.

Анотація

Представлено та проаналізовано оптичні спектри поглинання колоїдних розчинів та плівок на основі квантових точок (КТ) ZnSe, стабілізованих тіогліцеролом і тіогліколєвою кислотою та осаджених на сферичні наночастинки діоксиду кремнію. Крім звичайного квантово-розмірного ефекту, виявлено ще два внески в енергію екситонів в КТ. Перший, поверхневий, виникає у колоїдних розчинах КТ, стабілізованих тіогліцеролом, за рахунок поглинання тіольної SH-групи атомами Zn та Se. Другий, додатковий (поляризаційний), утворюється у твердих плівках обох колоїдів через діелектричну неузгодженність матеріалів КТ та матриці, в якій вони знаходяться. Вперше показано, що перенесення енергії електронного збудження на сферичній поверхні у щільних масивах КТ ZnSe відбувається за рахунок механізму сильної взаємодії (гібридизації орбіталей) між сусідніми КТ, що задовільно описується запропонованою теоретичною моделлю.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2018-09-18

Як цитувати

(1)
Бондарь, Н.; Бродин, М.; Матвеевская, Н. Влияние поверхностного и поляризационного эффектов на перенос энергии электронного возбуждения в коллоидных растворах и пленках квантовых точек ZnSe. Fiz. Nizk. Temp. 2018, 44, 1532-1539.

Номер

Розділ

Квантові ефекти в напівпровідниках та діелектриках