Thermal conductivity in one dimensional electronic fluids

Автор(и)

  • D. B. Gutman Department of Physics, Bar Ilan University, Ramat Gan 52900, Israel
  • I. V. Protopopov Department of Theoretical Physics, University of Geneva, Geneva 1211, Switzerland
  • R. Samanta Birla Institute of Technology and Science, Pilani, Hyderabad 500078, India
  • A. D. Mirlin Institute for Quantum Materials and Technologies, Karlsruhe Institute of Technology, Karlsruhe 76021, Germany

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0022362

Ключові слова:

electron hydrodynamics, thermal conductivity, Luttinger liquid, Fermi–Bose duality, Kardar–Parisi– Zhang problem

Анотація

За допомогою поєднання кінетичної [R. Samanta, I. V. Protopopov, A. D. Mirlin, and D. B. Gutman, Thermal transport in one-dimensional electronic fluid, Phys. Rev. Lett. 122, 206801 (2019)] та гідродинамічної [I. V. Protopopov, R. Samanta, A. D. Mirlin, and D. B. Gutman, Anomalous hydrodynamics in one-dimensional electronic fluid, Phys. Rev. Lett. 126, 256801 (2021)] теорій було вивчено теплопровідність в одновимірних електронних рідинах. Кінетичний підхід розвинуто шляхом поділу гільбертового простору на бозонний і ферміонний сектори. Обчислення теплопровідності були зосереджені на режимі, де довгоживучі теплові збудження є ферміонами. З погляду кінетичної теорії, ферміонна частина теплопровідності є нормальною, тоді як бозонна є аномальною, яка масштабується як ω−1/3, і тому домінує в інфрачервоній межі. Багатомодову гідродинамічну теорію отримано шляхом проєкції ферміонного кінетичного рівняння на нульові моди його інтеграла зіткнень. На простому рівні обидві теорії узгоджуються, а теплопровідність, обчислена в гідродинамічній теорії, відповідає результату кінетичного рівняння. Взаємодія між гідродинамічними режимами призводить до перенормування і, як наслідок, до аномального масштабування коефіцієнтів переносу. У режимі з чотирма модами всі моди є балістичними, та аномалія проявляється у вигляді Кардар– Парізі–Чжанг подібного розширення з асиметричними степеневими хвостами. «Головки» та «хвости» імпульсів однаково сприяють теплопровідності, що призводить до ω−1/3 масштабування теплопровідності. У режимі з трьома модами система належить до класу універсальності класичної в’язкої рідини [Herbert Spohn, Nonlinear fluctuating hydrodynamics for anharmonic chains, J. Stat. Phys. 154, 1191 (2014); O. Narayan and S. Ramaswamy, Anomalous heat conduction in one-dimensional momentum-conserving systems, Phys. Rev. Lett. 89, 200601 (2002)].

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2023-10-30

Як цитувати

(1)
Gutman, D. B. .; Protopopov, I. V. .; Samanta, R. .; Mirlin, A. D. . Thermal Conductivity in One Dimensional Electronic Fluids. Fiz. Nizk. Temp. 2023, 49, 1496–1514.

Номер

Розділ

Статті