Some aspects of optical spectroscopy of drugs based on indole derivatives - Tkach, N. V.; Kudrya, V. Yu.; Karpenko, O. S.; Naumenko, A. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Проведено порівняльні дослідження оптичного поглинан ня, флуоресценції та фосфоресценції iндолу та його біологічно активних похідних: L-триптофану (Trp) та 6H-індоло[2,3 b]хіноксаліну (IQX). Проаналізовано спектральні властивості цих сполук у розчині етанолу за кімнатної (300 K) та низької (78 K) температур. Визначено положення енергетичних рівнів перших збуджених синглетного (S1) та триплетного (T1) електронних станів. Показано, що основний центр оптичного поглинання та випромінювання в Trp відповідає π-електронній системі індолу. Для тетрациклічної сполуки IQX виявлено формування нового оптичного центру, пов’язаного зі спряженням індольного та хіноксалінового фрагментів.