Enhanced luminescence of oxygen atoms and nitrogen molecules in nitrogen–krypton nanoclusters - Korostyshevskyi, O.; Wetzel, C. K.; Lee, D. M.; Khmelenko , V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено люмінесценцію, що супроводжується інжекцією газових сумішей азот–криптон–гелій після проходження радіочастотного розряду в щільний холодний гелійовий газ. У холодному гелієвому газі формувалися N2–Kr нанокластери, з ядром із атомів Kr та молекулами N2 на поверхні. Атомарний азот і кисень були стабізовані в поверхневих шарах N2. Коли температура в зоні спостереження знаходилася в діапазоні 20–36 К, ми спостерігали посилене випромінювання β-групи атома кисню та смуг Вегарда–Каплана молекулярного азоту з N2–Kr нанокластерів. При цих температурах атоми азоту ефективно рекомбінують на поверхні нанокластерів з утворенням збуджених молекул азоту, що призводить до посилення випромінювання смуг Вегарда–Каплана. Одночасно передача енергії від збуджених молекул азоту до атомів кисню посилює випромінювання β-групи атома кисню.