Propyne confinement in solid parahydrogen: Methyl rotation and site effects - Lorin, F.; Nguyen, Anh H. M.; Gutiérrez-Quintanilla, A.; Strom, A. I.; Ceponkus, J.; Anderson, D. T.; Crépin, C. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Зразки пропіну, що розташовані всередині твердого параводню, демонструють структури з чисельними піками в інфрачервоному спектрі. Ці структури приписуються двом різним типам позицій молекул у матриці. Найінтенсивніші лінії належать молекулам пропіну, які здійснюють дещо ускладнене обертання метилу, як було детально вивчено в нашій попередній публікації, а інший набір піків пов’язаний з пропіном, захопленим на вторинній позиції, де обертання метилу гаситься та замінюється шляхом метилового закручення всередині матриці. Встановлення різних коливальних переходів стало можливим завдяки спостереженню ядерної спінової конверсії (NSC) у метильній групі протягом тривалого часу. Швидкість NSC залежить від позиції і є набагато повільнішою в тих місцях, де обертання метилу припинено.