Phonon hydrodynamics in bulk insulators and semimetals - Machida, Yo; Martelli, Valentina; Jaoui, Alexandre; Fauqué, Benoît; Behnia, Kamran (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Десятиліття тому Р. М. Гуржи припустив, що, якщо між фононами в ізоляторах і вільними електронами в металах переважатимуть зіткнення із збереженням імпульсу, гідродинамічні особливості можливо буде виявити експериментально. У цій статті розглянуто експериментальні дані, отримані за останні кілька років, що підтверджують цю точку зору та піднімають нові запитання. Центром уваги статті є об’ємні кристали без (або з дуже малою концентрацією) вільних електронів і стаціонарний тепловий потік. Також обговорено можливий зв’язок між розглянутими ефектами та іншими явищами, такими як гібридизація фононних мод і фононний тепловий ефект Холла.