Advantages of the low-temperature secondary emission mass spectrometry in analysis of metal ions in water samples revisited - Boryak, O. A.; Shelkovsky, V. S.; Orlov, V. V.; Zobnina, V. G.; Kosevich , M. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Проблему необхідності концентрування слідових домішок іонів металів, потрібного для екологічних аналізів води, можна подолати, використовуючи фізичне явище фазового розшарування водних розчинів під час їх заморожування. Показано, що накопичення металовмісних розчинених речовин у каналах між кристалітами льоду в замороженому твердому стані є достатнім для їх успішного виявлення за допомогою низькотемпературної вторинно-емісійної мас-спектрометрії. Перевагою такого підходу є достатність мікролітрових об’ємів води. Спостереження різних типів іонів металів у пробах замороженої води продемонстровано на прикладах водопровідної води, морської води, снігу та лікарського препарату. Перегляд та узагальнення фізичних основ мас-спектрометричного дослідження заморожених водно-неорганічних сольових розчинів і оцінки прогресу масспектрометричного обладнання дозволяють нам запропонувати робочу схему для прискореного та спрощеного масспектрометричного виявлення забруднюючих металів у воді.