Low-temperature micromechanical properties of polyolephin/graphene oxide nanocomposites with low weight percent filler - Rusakova, H. V.; Fomenko, L. S.; Lubenets, S. V.; Natsik, V. D.; Dolbin, А. V.; Vinnikov, N. А.; Basnukaeva, R. М.; Cherednichenko , S. V.; Blyznyuk , А. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Вивчено вплив малих домішок відновленого оксиду графену (rGO) на мікротвердість поліетиленової (PЕ) та поліпропіленової (PP) матриць та реакцію цих нанокомпозитів і вихідних полімерів на дію локалізованого навантаження в інтервалі температур 77–295 К. При введенні rGO поліетилен практично не змінював свої властивості, тоді як введення 0,3 ваг.% rGO в поліпропіленову матрицю супроводжувалось значним збільшенням мікротвердості, особливо в області кім-натних температур (приблизно на 70%). Виявлено перехід до оборотної деформації, коли відбитки індентора, нанесені в середовищі рідкого та газоподібного азоту при температурах нижче за порогові (Т < 174,5 К для PP та Т < 226,5 К для нанокомпозита PP + 0,3 ваг.% rGО), не фіксувались на поверхні зразків після їх відігрівання у вимірювальному пристрої до кімнатної температури.