Probing the bulk valence of Sm in SmB6 by studying the magnetic susceptibility under pressure - Panfilov, A. S.; Desnenko, V. A.; Lyogenkaya, A. A.; Grechnev, G. E.; Shitsevalova , N. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Для однієї з найвідоміших і широко досліджених сполук з проміжною валентністю SmB6 наведено результати прецизійного експериментального дослідження впливу тиску на магнітну сприйнятливість χ. Вимірювання χ(P) здійснено при тиску газу гелію P до 2 кбар при фіксованих температурах 78 та 300 К з використанням магнітометра маятникового типу. Спостережуваний ефект тиску, d lnχdP / ~ −6 χ Мбар–1 , демонструє помітне зниження сприйнятливості під тиском, яке слабо залежить від температури. З модельного аналізу експериментальних даних у поєднанні з доповненими LSDA + U розрахунками електронної структури та парамагнетизму ван Флека зонних станів SmB6 оцінено величину початкової похідної по тиску для проміжної валентності Sm. Її значення узгоджується з літературними даними, отриманими іншими методами, і свідчить про збільшення валентності при підвищенні тиску.