Effect of “pseudorotation” on cyclopentane isochoric thermal conductivity - Revyakin, V.P.; Revyakina, M.G.; Revyakin, G.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено ізохорну теплопровідність в пластичних фазах I та II твердого циклопентану (C5H10). Різна температурна залежність теплопровідності вказує на відмінний характер обертального руху молекул в цих фазах. У фазі II рух молекул має переважно лібраційний характер, а у фазі I є близьким до загальмованого обертання. Виявлено у фазі I циклопентану збільшення кута нахилу ізохорної теплопровідності до осі температур зі зростанням густини зразків. Така поведінка теплопровідності не є характерною для молекулярних кристалів і може вказувати на наявність внеску «псевдообертання» в перенесення тепла. У фазі II циклопентану поведінка теплопровідності є близькою до випадку сильного розсіяння фононів.