Experimental determination of emission cross sections for electron-induced processes in a supersonic argon jet - Doronin, Yu. S.; Tkachenko, A. A.; Vakula, V. L.; Kamarchuk, G. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
У статті обговорюється оригінальний спектроскопічний метод дослідження надзвукових струменів аргону у атомному та кластерному режимах. Метод базується на абсолютних вимірюваннях потоку вакуумного ультрафіолетового випромінювання надзвукового струменя аргону, індукованого електронним пучком з енергією 1 кеВ. Було виміряно інтегральний потік випромінювання та спектральний розподіл щільності потоку випромінювання надзвукового струменя аргону в діапазоні 50–150 нанометрів, що дозволило визначити густину несконденсованої атомної складової, частку конденсату та концентрацію кластерів у надзвуковому струмені аргону за заданих параметрів його витікання в вакуум. Отримані параметри також дозволили оцінити емісійні перерізи для резонансних ліній аргону Ar I (λ = 104,8 нм, λ = 106,7 нм) та кластерного континууму λ = 127 нм.