Experimental studies on the kinetics of the interaction of hydrogen with palladium in the α-PdHn alloy - Liubymenko , O. M.; Shtepa , O. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Представлено результати експериментального дослідження кінетики формозмінення кантилеверів у сплаві α-PdHn при послідовних напусках водню з однаковим приростом концентрації n та різною швидкістю подачі газу. Встановлено, що кожний наступний напуск водню призводить до збільшення часу досягнення максимального вигину та його тривалості, що пов’язано з накопиченням водню у кристалічній ґратці та зростанням внутрішніх концентраційних напружень. Вперше експериментально зафіксовано виражений плато-ефект після досягнення максимального вигину, який свідчить про встановлення термобаропружної рівноваги між процесами проникнення водню та механічною реакцією матеріалу. Встановлено експоненційні залежності між амплітудою вигину та часом його досягнення, а також логарифмічні залежності між вигином і швидкістю подачі водню. Отримані закономірності можуть бути використані для прогнозування поведінки паладієвих сплавів у водневому середовищі та розробки сенсорів концентрації водню.