On inhomogeneous equilibrium states in single-sublattice high-spin magnets - Kovalevsky , M. Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Досліджено вироджені стани рівноваги магнетиків зі спином s = 3/2, у яких спонтанно порушені трансляційна симетрія та SU(4) симетрія обмінної взаємодії. Сформульовано умови залишкової та просторової симетрії, що призводять до диференціальних рівнянь класифікації таких станів. Для підгруп симетрії SO(3), SO(3)×U(1), SO(3)×SO(3), SO(4) та SO(5) отримано аналітичні вирази магнітних ступенів свободи в термінах термодинамічних параметрів та просторової координати.