Nonlinear effects at the deformation of amorphous polymers in warm and frozen states - Natsik , V. D.; Rusakova, H. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто одну із важливих проблем сучасної реології полімерних матеріалів — можливість опису деформації аморфних полімерів у рамках лінійних реологічних співвідношень між відносною деформацією і деформуючим напруженням або необхідність використання нелінійних реологічних рівнянь. Обговорено також критерії розмежування цих підходів — визначення відповідних критичних значень макро- і мікрофізичних характеристик матеріалу та умов проведення механічних випробувань. Зокрема, відмічено різницю між впливами кінетичних і термодинамічних нелінійних ефектів на закономірності процесів деформації аморфних полімерів у теплому і замороженому станах. Детально проаналізовано вплив нелінійних ефектів на загальний вигляд і характеристики окремих стадій діаграми «відносна деформація – деформуюче напруження» при деформуванні зразків полімера з заданими значеннями швидкості деформації і температури. Результати теоретичного аналізу використано для фізичної інтерпретації загальної форми і особливостей окремих стадій діаграм розтягу аморфних плівок полііміду (V. D. Natsik, H. V. Rusakova, S. V. Lubenets, V. A. Lototskaya, and L. F. Yakovenko, Fiz. Nyzk.Temp. 49, 569 (2023) [Low Temp. Phys. 49, 521 (2023)], одержано емпіричні оцінки для реологічних характеристик цього полімера.