Valine infrared absorbance at cryogenic temperatures - Costa, C.A.P. da; Silveira, E.F. da (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Амінокислоту L-валін було досліджено за допомогою інфрачервоної фур’є-спектроскопії (FTIR) в інтервалі температур 40–300 К. Зразок валіну осаджували на підкладку з ZnSe, охолоджували до 40 К та нагрівали до 300 К, далі відпалювали при 120 °С протягом 12 годин, охолоджували до 40 К і знову нагрівали до 300 К. FTIR спектри було отримано в режимі пропускання під час цієї теплової еволюції. Було відзначено наступне: фазовий перехід не спостерігається; з пониженням температури інтенсивність смуг поглинання лінійно зростає, а смуги звужуються; інтегральна оптична густина (площа піка) при 40 К більше на 40–100% у порів-нянні зі значеннями при 300 К, а ширина смуги становить близько половини; FTIR спектри відпалених та невідпалених зразків поводяться аналогічно. Було встановлено, що зразок складається тільки з цвіттер-іонів валіну; зменшення ширини смуги частково пояснюється ефектом Доплера; збільшення поглинання при низьких температурах викликано посилен-ням взаємодії Ван-дер-Ваальса. Очікується, що для інших амінокислот ці загальні висновки будуть аналогічними.