Effect of “pseudorotation” on cyclopentane isochoric thermal conductivity

Автор(и)

  • V.P. Revyakin B. Verkin Institute for Low Temperature Physics and Engineering of the National Academy of Sciences of Ukraine Kharkiv 61103, Ukraine
  • M.G. Revyakina V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv 61022, Ukraine
  • G.V. Revyakin V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv 61022, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0017586

Ключові слова:

molecular crystals, thermal conductivity, librations, pseudorotation

Анотація

Досліджено ізохорну теплопровідність в пластичних фазах I та II твердого циклопентану (C5H10). Різна температурна залежність теплопровідності вказує на відмінний характер обертального руху молекул в цих фазах. У фазі II рух молекул має переважно лібраційний характер, а у фазі I є близьким до загальмованого обертання. Виявлено у фазі I циклопентану збільшення кута нахилу ізохорної теплопровідності до осі температур зі зростанням густини зразків. Така поведінка теплопровідності не є характерною для молекулярних кристалів і може вказувати на наявність внеску «псевдообертання» в перенесення тепла. У фазі II циклопентану поведінка теплопровідності є близькою до випадку сильного розсіяння фононів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2023-02-27

Як цитувати

(1)
Revyakin, V. .; Revyakina, M. .; Revyakin, G. . Effect of “pseudorotation” on Cyclopentane Isochoric Thermal Conductivity. Fiz. Nizk. Temp. 2023, 49, 487–492.

Номер

Розділ

Статті